Monikulttuurisuus

Blogin monikulttuurisuuteen liittyvät kirjoitukset löytyvät täältä.

Monikulttuurisuus tarkoittaa etnistä ja kulttuurista monimuotoisuutta. Kun yhteiskunta on monikulttuurinen, siinä puhutaan useita kieliä, harjoitetaan eri uskontoja, ylläpidetään erilaisia tapoja ja traditioita ja ja uskotaan erilaisiin käsityksiin hyvästä elämästä. Etnisyys ymmärrettynä ihmisen kansallisena tai yhteisöllisenä taustana tai identiteettinä on hyvä erottaa kulttuurista, koska nykymaailmassa on entistä vaikeampi päätellä kulttuurisia ominaisuuksia tai käytäntöjä sen perusteella, mistä hän on kotoisin tai mihin yhteisöön hän katsoo kuuluvansa.

Monikulttuurisuus on myös tärkeä erottaa multikulturalismista. Multikulturalismi on eräs tapa suhtautua monikulttuurisuuteen, ja siinä yhteiskunnan monimuotoisuuteen suhtautudutaan esimerkiksi valtion johdon taholta myönteisesti, etnisiä ja kulttuurisia yhteisöjä tuetaan julkisin varoin ja vähemmistöihin kuulumisesta johtuvaa eriarvoisuutta pyritään julkisen vallan toimesta poistamaan.

Omia julkaisujani aiheesta:

Saukkonen, Pasi: Kotoutuminen kaupungissa. Kokonaiskuva ulkomaalaistaustaisista Helsingissä vuonna 2020. Tutkimuksia 1. Helsinki: Helsingin kaupunginkanslia.

Pasi Saukkonen: Politiikka erilaisuuden organisointina ja aikamme suuret haasteet. Teoksessa Attias, Miriam & Kangasoja, Jonna (toim.) Me ja ne – välineitä vastakkainasettelujen aikaan. Into Kustannus 2020, Helsinki.

Pitkänen, Ville, Pasi Saukkonen & Jussi Westinen (2019). Samaa vai eri maata? Tutkimus viiden kieliryhmän arvoista ja asenteista Suomessa. Raportti 6. Helsinki: e2 Tutkimus 2019.

Pitkänen, Ville, Pasi Saukkonen & Jussi Westinen (2019) Ollako vai eikö olla? Tutkimus viiden kieliryhmän kiinnittymisestä Suomeen. Raportti 5. Helsinki: e2 Tutkimus.

Pasi Saukkonen: Erilaisuuksien Suomi. Suomalainen vähemmistö- ja kotouttamispolitiikka ja sen vaihtoehdot. Gaudeamus 2013, Helsinki.

Pasi Saukkonen: Politiikka monikulttuurisessa yhteiskunnassa. 2. korjattu painos. Cuporen verkkojulkaisuja 17. Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö 2013, Helsinki. Teoksen ensimmäisen painoksen julkaisi WSOY vuonna 2007.

Pasi Saukkonen: Monikulttuurisuus ja kulttuuripolitiikka Pohjois-Euroopassa. Cuporen verkkojulkaisuja 19. Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö 2013, Helsinki.

Pasi Saukkonen: Multiculturalism and Cultural Policy in Northern Europe. Nordisk Kulturpolitisk Tidskrift 2/2013, 178–200.

Pasi Saukkonen: Multiculturalism and Nationalism: The Politics of Diversity in Finland. Teoksessa Kivisto, Peter ja Wahlbeck, Östen (toim.): Debating Nordic Multiculturalism in the Nordic Welfare States. Palgrave MacMillan 2013, London.

Advertisement

2 thoughts on “Monikulttuurisuus

 1. Hei,
  Luin juuri artikkelin Sinusta ja tutkimuksistasi sekä blogistasi Hesarista. Mielenkiintoista!
  Siteeraan tähän vaikkapa täällä tänään vierailevaa Paavi Francista: ”We, the people of this continent, are not fearful of foreigners, because most of us were once foreigners,” Francis said. ”I say this to you as the son of immigrants, knowing that so many of you are also descended from immigrants.”
  – Pope Francis
  Kuinka paljon multikulttuurisuuden vastustamisesta johtuu pelosta?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s